Yükleniyor...

POP3 ve IMAP nedir? Hangisini Kullanmalıyım?

POP3 ve IMAP nedir? Hangisini Kullanmalıyım?
POP3 ve IMAP nedir? Hangisini Kullanmalıyım? Başlıkları

POP3 ve IMAP nedir?

Epostanıza gelen mailleri cihazınıza ulaştırılmasını sağlayan protokollerdir. Arasındaki fark ise POP3 sadece sunucudan cihazınıza veri aktarır. IMAP ise sunucuyla cihazınız arasında bir bağlantı yaparak cihaz ve sunucu arasında karşılıklı olarak veri aktarır. Kurumsal maillerinizde ve ya hotmail, gmail, yandex gibi maillerinizde kullanabilirsiniz.

Hangisini Kullanmalıyım?

POP3 protokolünü kullanımında dikkat etmek gereken bazı hususlar vardır; hotmail, gmail ve ya yandex gibi mail hizmetlerini kullanıyorsanız bir problem yaşamazsınız, ancak siz kendi sunucunuzdan ve ya herhangi bir kiraladığınız hostingden webmail gibi mail hizmetleri kullanıyorsanız POP3 kullanımında gelen mailler sunucunuza kayıt olmayacak ve bir den fazla cihazda POP3 protokolünü kullanırsanız maillerinizde kayıplar eksikler olabilir. Gelen mailler cihaza kaydolur ve sunucuda tutulmaz. Bir cihazınızdan gelen maili sildiğiniz zaman diğer cihazınızdan bu mail tekrar gözükecektir ve senkronize davranmayacaktır.

Kurumsal mail hizmeti kullanıyorsanız IMAP protokolünü kullanmalısınız. IMAP protokolünde gelen mailler sunucunuza kayıt olacak ve cihaz sunucuyla senkronize çalışacaktır. Sunucudaki mail klasörlerini eşitleyecektir. Bir cihazdan sildiğiniz ve ya farklı klasöre taşıdığınız maili farklı cihazlardan da senkronize olarak göreceksiniz. IMAP protokolünü kullanırken dikkat edilmesi gerekenler kullandığınız hosting ve ya sunucunuzun disk alanını kontrol etmeniz gerekir. Gelen mailler sunucuya kayıt olduğundan dolayı maillerdeki ek dosyalar zamanla hostinginizin disk alanını doldurmaya başlayacaktır. Arada bir kontrol etmekte fayda vardır.

SMTP nedir?

Bir cihazdan mail gönderilmesini sağlayan protokoldür. Gerekli mail bilgileri girildikten sonra sunucuya mail gönderim isteğinde bulunur ve sunucu onayında mail göndermenizi sağlar.

Portlar

Varsayılan POP3 Portları:
  • Port 110 – Şifrelenmemiş port
  • Port 995 – SSL/TLS portu

Varsayılan IMAP Portları:
  • Port 143 – Şifrelenmemiş port
  • Port 993 – SSL/TLS portu

Varsayılan SMTP Portları:
  • Port 587 – Şifrelenmemiş port
  • Port 465 – SSL/TLS portu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir